Michael Schumacher ‘masih berjuang’, kata bekas CEO Ferrari

Michael Schumacher masih “bertempur”, bekas bos Ferrarinya berkata, empat tahun selepas kemalangan ski meninggalkan legenda Formula 1 kritikal.

Schumacher mengalami kecederaan kepala yang teruk dalam kemalangan ski di Perancis pada 29 Disember 2013 dan telah dijaga di rumahnya di Switzerland sejak September 2014.

Jean Todt, yang kini bekerja sebagai presiden Persekutuan Automobil Dunia (FIA), bercakap mengenai keadaan Jerman secara ringkas pada majlis Paris untuk melancarkan Dewan Kemasyhuran FIA pada malam Isnin.

“Kami terlepas Michael, dia ada di sana, masih berjuang, perjuangan sedang berlaku, Michael adalah orang yang sangat istimewa, seseorang yang istimewa untuk motorsport, dia istimewa kepada saya, dia kawan.” katanya, menurut Daily Express.

Pengurus Schumacher, Sabine Kehm, yang berkata pada masa lalu bahawa keadaan pemandu akan terus dijaga, berada di acara itu untuk mewakili juara perlumbaan dan keluarganya.


Schumacher memenangi tujuh gelaran dunia F1 semasa kerjayanya
“Kita semua tahu bahawa Michael perlu berada di sini, dan saya yakin dia akan suka,” katanya.

“Dia sentiasa menghormati semua orang dalam pusingan ini, dia akan sangat dihormati.

“Apa yang membuatkan Michael begitu istimewa, apa yang menjadikannya begitu berjaya, itulah cita-cita sukan itu.

“Dan itu menghubungkannya dengan semua orang di sini.

Kemalangan Schumacher berlaku pada cuti keluarga ketika dia bermain ski dengan anaknya di resort ski Meribel di Alps Perancis.

Pemain ski yang gemar memukul sebelah kanan kepalanya di atas batu, memecah topi keledarnya. Doktor beroperasi untuk membuang pembekuan darah dari otaknya, tetapi ada yang tersisa kerana mereka terlalu tertanam.

Keadaan Schumacher stabil selepas dia diletakkan dalam koma yang disebabkan oleh dadah, yang kemudiannya muncul.

Legenda F1, yang membuat namanya dengan Benetton sebelum menyertai Ferrari pada tahun 1996, memenangi tujuh rekod dan 91 perlumbaan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*