SENARAI 10 PEMAIN BOLA SEPAK TERCANTIK DI DUNIA .. YANG LAST SEKALI TU MEMANG PADU BEB !!

Sering kali kita hanya melihat senarai pemain bola sepak yang tampan , kacak & bergaya di tampilkan . Kali ni jom kita lihat senarai 10 wanita tercantik pemain bola sepak dunia !

Selama bertahun-tahun, bola sepak hanya didominasi oleh kaum lelaki sahaja. Namun, seiring perkembangan waktu para wanita juga mula berkecimpung dalam pelbagai jenis sukan termasuklah pertandingan bola sepak.
Pertandingan bola sepak ini juga bukan sembarangan, ianya bertaraf dunia. Para pemain bola wanita ini sekarang juga memiliki banyak penggemar kerana kemahiran yang dimiliki ataupun juga kecantikannya. Ingin tahu siapa pemain bola tercantik yang ada ketika ini? Check this out.

1. Toni Duggan, England

Toni Duggan adalah seorang pemain bola wanita tercantik dan terseksi yang sempat menyertai Pasukan Wanita Everton. Namun semenjak tahun 2014, akhirnya Toni Duggan memutuskan untuk menyertai Pasukan Wanita Manchester City. Dia berposisi sebagai seorang Striker. Selain menjadi seorang striker handal di Manchester City, Duggan turut menjadi Striker Pasukan Wanita Inggris pada perlawanan Piala Dunia Wanita tahun 2015.

Nama Penuh : Toni Duggan

Tarikh Lahir: 25 July 1991 (age 27)

Tempat Lahir: Liverpool, England

Tinggi: 5 ft 6 in (1.68 m)

Posisi: Winger Forward

Pasukan terkini: Barcelona

Nombor Jersi: 16

2. Amanda Ilestedt, Sweden

Wanita Sweden terkenal bukan hanya kerana memiliki wajah yang cantik menarik, mereka juga memiliki fizikal yang sangat cergas dan lincah, dan Amanda Ilestedt termasuk dalam senarai ini.

Pemain bola tercantik yang berusia 25 tahun ini sedang menyertai Pasukan Wanita Sweden dan juga untuk Damallsvenskan club FC Rosengard. Banyak peminat bola lelaki yang tergila-gila padanya karena memiliki wajah yang tetap cantik meskipun ketika berada di padang bola sepak.

Nama Penuh: Amanda Ilested

Tarikh Lahir: 17 January 1993 (age 25)

Tempat Lahir: Sweden

Tinggi: 1.78 m (5 ft 10 in)

Posisi: Central defender

Pasukan terkini: FFC Turbine Potsdam

Nombor Jersi: 14

3. Zhao Lina, China

Zhao Lina memiliki peminat hampir datang dari seluruh penjuru dunia kerana profesionnya sebagai pemain bola sepak. Tidak hanya memiliki kemahiran yang mantap saja dalam dunia bola, kecantikan khas Asia yang dimilikinya menjadi daya tarik tersendiri ketika bertanding.

Pemain bola sepak tercantik yang berasal dari China ini bermain dalam posisi sebagai penjaga gol dan pada musim yang lalu, Zhao Lina bermain di dalam pasukan China di FIFA Women’s World Cup pada tahun 2015.

Nama Penuh: Zhao Lina

Tarikh Lahir: September 18, 1991 (age 26)

Tempat Lahir: Shanghai, China

Tinggi: 1.88 m (6 ft 2 in)

Posisi: Goalkeeper

Pasukan Terkini: Shanghai Vinpac

4. Julia Simic, Jerman

Kecantikan yang dimiliki oleh Julia Simic ini sudah tidak boleh diragukan lagi. Hidungnya yang mancung, kulitnya bersih meskipun bermain di tengah padang bola sepak membuatkan kecantikannya menjadi bahan bualan ramai.

Julia Simic ini namanya melonjak naik ketika menyertai pasukan wanita dari Bayern Munchen. Namun, pada tahun 2015 beliau berpindah ke Wolfsburg dan memulakan kontraknya sehingga tahun 2017. Julia Simic juga menjadi salah satu anggota Pasukan Jerman dalam Female World Cup tahun 2015 yang lalu.

MARBURG, GERMANY – MAY 25: Julia Simic poses during a photocall of the German U23 women’s national football team at the Waldstadion on May 25, 2010 in Marburg, Germany.


Nama Penuh: Julia Simic

Tarikh Lahir: 14 May 1989 (age 29)

Tempat Lahir: Fürth, Germany

Tinggi: 1.62 m (5 ft 4 in)

Posisi: Midfielder

Pasukan Terkini: SC Freiburg

Nombor Jersi: 10

5. Louisa Necib, Perancis

Pemain bola tercantik seterusnya datang dari Perancis iaitu Louisa Necib. Lousia Necib dikenali sebagai salah satu pemain dari Kelab Prancis Lyon pada Division 1 Feminine.
Kerana berkebolehan dan berpotensi tinggi dalam permainan bola sepak, pemain bola cantik ini diberi jolokan “gifted playmaker” atau pemain berbakat yang memiliki kemahiran luar biasa. Tidak hanya itu saja, disebabkan kehebatan Louisa Necib bermain bola sepak beliau digelar sebagai ‘The Female Zidane’ atau Zidane dalam versi
perempuan.

Nama Penuh: Louisa Nécib Cadamuro

Tarikh Lahir: 23 January 1987 (age 31)

Tempat Lahir: Marseille, France

Tinggi: 1.68 m (5 ft 6 in)

Posisi: MidfielderYouth

6. Anouk Anna Hoogendijk, Belanda

Anouk Anna Hoogendijk merupakan pemain bola tercantik seterusnya yang datang dari negara Belanda. Kecantikan yang dimilikinya tetap terpancar meskipun ketika beliau berpeluh-peluh. Di dalam pasukan, beliau berperanan sebagai pemain tengah dan juga pertahanan.

Hoogendijk ini bernaung di bawah Pasukan Belanda dan juga di Ajax. Dulu, pemain bola cantik ini merupakan seorang peserta sebuah TV Show ketika usianya masih 12 tahun.

Nama Penuh: Anouk Anna Hoogendijk

Tarikh Lahir : 6 May 1985 (age 33)

Tempat Lahir: Woerden, Netherlands

Tinggi: 1.70 m (5 ft 7 in)

Posisi: Centre back/Defensive midfielder

Pasukan Terkini: Ajax

Nombor Jersi: 6

7. Jonelle Filigno, Kanada

Jonelle Filigno merupakan pemain bola tercantik dan seksi serta salah satu tunggak utama dari Sky Blue FC, aiaitu sebuah kelab yang bertanding di NWSL (National Woman Soccer League).

Gadis cantik ini memiliki kebolehan epik bersama Sky Blue FC, hingga membuatnya menjadi tunggak utama di Pasukan Nasional Wanita Kanada pada tahun 2014 lalu.

Nama Penuh: Jonelle Filigno

Tarikh Lahir : September 24, 1990 (age 28)

Tempat Lahir: Mississauga, Ontario, Canada

Tinggi: 1.68 m (5 ft 6 in)

Posisi: Attacking midfielder, forward

8. Lauren Sesselmann, Kanada

Lauren Sasselmann merupakan salah satu pemain bola wanita tercantik yang tak kurang hebatnya. Jika Jonelle Filigno telah memperoleh debut untuk pasukan nasional wanita Kanada, maka gadis cantik Lauren Sesselmann telah terlebih dahulu menyertai pasukan Wanita Kanada dimulai sejak tahun 2011.

Kini dia telah berusia 35 tahun dan masih aktif menyertai pasukan lawan NWSL, iaitu Houston Dash.

Nama Penuh: Lauren Marie Sesselmann

Tarikh Lahir: August 14, 1983 (age 35)

Tempat Lahir:Marshfield, Wisconsin, United States

Tinggi: 1.73 m (5 ft 8 in)

Posisi: Defender, forward

9. Kasovare Asllani, Sweden

Kasovare Asllani juga termasuk dalam senarai pemain bola sepak wanita tercantik, beliau adalah seorang pemain bola wanita yang dimiliki kelab raksasa Perancis, PSG. Apabila PSG memiliki striker handalan yang berasal dari Sweden, iaitu Zlatan Ibrahimovic, maka di pasukan Wanita PSG juga memiliki striker handalan dari Sweden,
yakni Kasovare Asllani sendiri.

Perlu kita ketahui bahawa selain menjadi pemain handalan di pasukan wanita PSG, dia kerap kali juga menjadi handalan di pasukan Wanita Sweden sebagai seorang Striker yang terkenal lincah dan penjaring gol terbaik.

Nama Penuh: Kosovare Asllani

Tarikh Lahir: 29 July 1989 (age 29)

Tempat Lahir: Kristianstad, Sweden

Tinggi: 166 cm (5 ft 5 in)

Posisi: Midfield

Pasukan Terkini: Linköpings FC

Nombor Jersi: 18

10. Alex Morgan, Amerika Syarikat

Alex Morgan merupakan salah satu pemain bola sepak wanita yang memiliki paras wajah yang cantik serta skill yang baik dan menakjubkan. Alex Morgan sendiri telah menjadi Ikon untuk bola sepak Wanita selama beberapa tahun kebelakangan ini. Bahkan hebatnya lagi, dia sudah memperoleh 85 Caps untuk Pasukan Wanita Amerika
Syarikat serta ketika ini masih aktif dalam pasukan NWSL, Orlando Pride.

Nama Penuh: Alexandra Patricia Morgan Carrasco

Tarikh Lahir: July 2, 1989 (age 29)

Tempat Lahir: San Dimas, California, U.S.

Tinggi: 5 ft 7 in (1.70 m)

Posisi: Striker

Pasukan Terkini: Orlando Pride

Nombor Jersi: 13

Warna baru yang diberikan oleh para pemain bola tercantik dan terhebat di arena bola sepak tentunya akan membuat dunia olahraga menjadi semakin menarik. Bukan hanya cantik, kemahiran yang mantap dalam bermain bola sepak akan membuat anda terkesima,cuba sesekali menyaksikan pertandingan mereka ya.

sumber:badaiombak

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*